Risotto to bardzo prosta i pełna smaku potrawa. Ugotowane w domowej kuchni, już za pierwszym razem smakuje jak gdyby zostało zamówione z menu włoskiej restauracji! Podstawą dania jest ryż (ja używam ryżu Arborio, ale wiem, że niektórzy używają też zwykłego) oraz bulion, resztę składników można dobrać według uznania.
- Na początek podsmażam cebulę i czosnek
- Dodaję ryż, staram się obtoczyć go do w oliwie z oliwek, która jest już na patelni
- Po czym zalewam odrobiną białego wina, gotuję aż odparuje
- Dodaję warzywa według uznania
- I stopniowo zalewam bulionem, gotuję aż pierwsza miarka się wchłonie, po czym dolewam następną, tak aż do momentu kiedy ryż jest gotowy
- Dla urozmaicenia, osobno podsmażam mięso czy owoce morza, które podaję na wierzchu
Prościej się już nie da! Na deser - koktajl truskawkowo-jagodowo-malinowo-pomarańczowy z lodem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz