piątek, 27 maja 2011

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska przyciągnęła na siebie uwagę, kiedy odkryto, że w niekórych regionach świata wpływa ona pozytywnie na procesy starzenia oraz na przedłużenie średniej długości życia. Ludzie z całego świata zdecydowali się naśladować nawyki kulinarne mieszkańców krajów śródziemnomorskich. I tak, 17 listopada 2010, UNESCO wpisało tęże dietę na listę “Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego” ludzkości, wywodzącego się głównie z Włoch, Grecji, Hiszpanii i Maroko. Dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na spożywanie naturalnych, nieprzetworzonych produktów, w połączeniu z regularnym wysiłkiem fizycznym. Zalecane jest spożycie:

DUŻYCH ILOŚCI:
owoców i warzyw (w tym  przede wszystkim  warzyw strączkowych), pestek, ziaren, orzechów, płatków zbożowych, chleba, makaronów, ryżu oraz używanie oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu

UMIARKOWANYCH ILOŚCI:
nabiału, ryb, drobiu, alkoholu (n.p. lampka wina do obiadu)

MAŁYCH ILOŚCI:
czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych, słodyczy, cukru oraz 0-4 jajek tygodniowo


Można powiedzieć, że to także krótkie wprowadzenie do podstaw naszej kuchni, ogólnego jadłospisu - myślę jednak, że nie daliśmy poddać się modzie i raczej nie mamy bzika na punkcie zdrowego stylu życia. Jesteśmy niezależni i jemy to, co nam smakuje... a że nasz jadłospis w dużej mierze pokrywa się z zasadami diety śródziemnomorskiej to tylko plus! x

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz